?

Har jeg migrene med aura? Kan jeg da bruke p-piller?

Kvinne 20 . 15 September 2020
Spørsmål

Jeg går på ppillene melleva (oralcon) og har tidligere i mange år gått på almina (loette). Jeg er periodevis plaget med hodepine, gjerne på et sted i hode, men plassen kan variere fra gang til gang. For kanskje rundt 5 år siden så hadde jeg en del hodepine og jeg dro til legen som ga meg migrene medisin for å prøve, men jeg tok den en gang å ble så dårlig at jeg ikke tok den mer. Kan huske at jeg noen ganger har hatt så vondt i hode at jeg ikke har kunne sett på lys og at det har vært ubehagelig å rulle på øynene. men vet ikke om min plager en sjelden gang regnes som synsforstyrrelser. klarer ikke huske om jeg har hatt sånn at alt blir skurret. de siste årene så har jeg mest hatt småvondt i hode (noen ganger verre), og det blir som oftest bedre med Paracet. Har nær familie som har migrene, og jeg lurer på om dette høres ut som migrene med aura? og burde jeg da ha disse ppillene? mener på jeg forklarte dette da jeg fikk pillene, og de mente det ikke hørtes ut som migrene med aura

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei

Basert på det du beskriver så synes jeg dette kan passe med migrene. Det er godt å høre at du opplever at det er blitt noe bedre over tid.

Opp til 20% av de med migrene har aura. Dette er en fase like før hodepinen inntrer med synsforstyrrelser eller andre fornemmelser. Denne varer typisk noen minutter og går over når hodepinen kommer. Slik jeg forstår deg så har du hatt symptomer med blant annet lysskyhet under hodepineanfall, dette er ganske vanlig ved migreneanfall og er ikke aura. Utifra din beskrivelse er det ikke helt klart for meg om du også har noen symptomer før hodepinen starter.

Kvinner som har migrene med aura bør som hovedregel ikke bruke kombinasjons-p-piller med østrogen (deriblant Loette og Oralcon) som prevensjon grunnet økt risiko for hjerneinfarkt/slag. Det er også hos en del forbundet med forverring av migrene med hyppigere eller sterkere anfall. Prevensjonsmidler som er rene gestagenpreparater (for eksempel piller, p-stav eller hormonspiral) er gode alternativer.

Dersom du er i tvil om dine symptomer kan dreie seg om aura, så vil jeg anbefale deg å bestille en time hos din fastlege for å avklare dette og eventuelt diskutere alternativer til p-piller med østrogen.

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?